De Australische Herder

Geplaatst op 01-03-2023

Categorie: Lifestyle

De Australische Herder, ook wel bekend als de Australian Shepherd, is een middelgroot hondenras dat oorspronkelijk afkomstig is uit het westen van de Verenigde Staten. Dit ras staat bekend om zijn intelligentie, gehoorzaamheid en energie, en is populair geworden als gezelschapshond, werk- en showhond.

Geschiedenis

Ondanks de naam is de Australische Herder geen Australisch ras, maar is het ras ontstaan in de Verenigde Staten. In de 19e eeuw kwamen veel immigranten uit Europa en Australië naar de Verenigde Staten en brachten hun herdershonden met zich mee. Deze honden werden gefokt voor hun vaardigheden in het hoeden van vee.

In de late 19e eeuw werd een aantal van deze honden naar Californië gebracht en gekruist met andere rassen, zoals de Collie, de Border Collie en de Welsh Corgi. Dit leidde tot het ontstaan van een nieuw ras, dat later bekend zou worden als de Australische Herder.

De Australische Herder werd snel populair in de Verenigde Staten en werd gebruikt voor het hoeden van vee op boerderijen en ranches. Het ras werd ook gebruikt als waakhond en gezelschapshond. In de jaren '50 en '60 van de 20e eeuw werd het ras erkend door de American Kennel Club (AKC) en sindsdien is het ras steeds populairder geworden.

Uiterlijk

De Australische Herder is een middelgrote hond, met een gewicht tussen de 16 en 32 kilogram en een hoogte tussen de 46 en 58 centimeter. Het ras heeft een dikke, dubbele vacht die kan variëren van kort tot middellang en in verschillende kleuren, waaronder zwart, blauw merle, rood en rood merle.

Het ras heeft een wigvormige kop met afgeronde oren en een lange, krullende staart. De ogen van de Australische Herder zijn meestal blauw of bruin, maar sommige honden hebben één blauw oog en één bruin oog, een aandoening die bekend staat als heterochromia.

Karakter

De Australische Herder staat bekend om zijn intelligentie en energie. Het ras heeft veel beweging nodig en gedijt goed bij gezinnen die actief zijn en graag buiten zijn. Australische Herders zijn zeer trainbaar en kunnen worden getraind voor verschillende taken, waaronder hoeden, gehoorzaamheid, behendigheid en zoek- en reddingswerk.

Het ras is ook zeer loyaal en aanhankelijk naar zijn baasjes toe en heeft vaak een sterke band met één persoon in het bijzonder. Australische Herders kunnen terughoudend zijn naar vreemden en hebben vaak tijd nodig om aan nieuwe mensen en situaties te wennen.

Gezondheid

Net als bij elk ander hondenras is het belangrijk om op de gezondheid van je Australische Herder te letten en regelmatig naar de dierenarts te gaan voor controles en vaccinaties. Hier zijn enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen die bij het ras kunnen voorkomen:

  1. Heupdysplasie: Heupdysplasie is een aandoening waarbij de heupgewrichten niet goed ontwikkelen, wat kan leiden tot pijn, kreupelheid en artritis. Het is een erfelijke aandoening en kan worden voorkomen door pups te kopen bij fokkers die hun ouderdieren laten testen op heupdysplasie.
  2. Oogproblemen: Australische Herders kunnen aan verschillende oogproblemen lijden, waaronder cataract, progressieve retinale atrofie (PRA) en collie-oogafwijking (CEA). Het is belangrijk om je hond regelmatig te laten testen op oogproblemen en te kopen bij fokkers die hun ouderdieren laten testen.
  3. Epilepsie: Epilepsie is een aandoening waarbij de hond herhaaldelijk epileptische aanvallen heeft. Het is belangrijk om epilepsie te behandelen met medicatie en een goede levensstijl, waaronder regelmatige lichaamsbeweging en een gezonde voeding.
  4. Kanker: Zoals bij veel rassen kunnen Australische Herders ook aan verschillende vormen van kanker lijden. Het is belangrijk om je hond regelmatig te laten controleren op eventuele tumoren of andere afwijkingen.

Het is belangrijk om een pup alleen te kopen bij een gerenommeerde fokker die zich bezighoudt met gezonde fokpraktijken en testen uitvoert op ouderdieren om de kans op erfelijke aandoeningen te minimaliseren. Het is ook belangrijk om je hond een gezonde levensstijl te bieden, met voldoende beweging en een uitgebalanceerde voeding, om zijn gezondheid te bevorderen en ziektes te voorkomen.

Meer informatie over dit prachtige en vooral lieve ras, kun je vinden op de Nederlandse site over de Australische Herders.